Tandtrauma specialisttandläkare

Fråga:

Hej!
Tack för svar på tidigare fråga angående min sons avslagna tänder.
För att förtydliga: hans halva framtänder i överkäken bröts rakt av vågrätt. De blev inte lösa, inga sprickor. Är det någon skillnad på trauma skada och t ex kariesskada gällande rotfyllningar? Prognos etc.
Då han har haft många olika tandläkare, känns det inte helt tryggt.
Funderar på det du skrev om specialist tandläkare. Vad jag har förstått ska allmäntandläkaren skriva remiss till specialist. Då jag frågade om detta, vilket inte gjordes. Vi litade på tandläkarna. Gjorde de fel?
Är ditt råd att vi ska gå till en specialist nu för vidare behandling och uppföljning.
Han har ett pålimmat tandfragment som suttit fast i fyra år på den ena tanden. Den andra tanden har en annan fyllning då den har lossnat några gånger. Rekommenderar du att kronor sätts på tidigare även på barn/ungdomar?Påverkas tanden mycket när en fastsatt bit lossnar.
Vad händer om han måste dra ut någon av tänderna innan han har växt färdigt?
Är så orolig att det ska bli jobbigt och svårt för honom.
Vi vill förstås att han ska få den bästa möjliga vården.
Tacksam för svar!

Svar:

Hej igen,

Att jag nämnde specialisttandläkare är för att de har oftast mer erfarenhet av tandtrauman. Det är skillnad på rotfyllning efter trauma och på grund av kariesskada. När tanden ska kronförses får din sons tandläkare avgöra. Målet är att bibehålla tanden – eller framför allt roten till din son är färdigväxt för att öka chansen för att bibehålla käkben och då möjliggöra antingen implantat eller att det blir snyggt med en bro. Dina frågor tycker jag att tandläkaren bör ha informerat er om vid besöken för att ni ska förstå behandlingsplanen och om det blir förändringar i den.