Tandstensborttagare

Fråga:

Hej !

Med produktinformation. Det finns både bra och bättre tandkrämer, elektriska tandborstar med sina specialmunstycken, munsköljsvatten, skrapverktyg etc

Min undran är över utbudet Tandstensborttagare.

1. Kan de verkligen ta bort tandsten eller uppkomsten till tandsten som är plack vilket duger gott och som är förmodligen mycket lösare, porösare avlagringar på tänderna än tandsten ? (De flesta modellerna använder ultraljud med högfrekventa vibrationer i olika inställningslägen för att avlägsna ”tandsten” och plack)

2. Om det fungerar i kombination med tandtråd tof och en riktigt bra tandkräm med ev eltandborste. Vilken tandstensborttagare ska jag köpa ?

(Det finns många modeller ute på marknaden även med vattenstråle som är en helt annan metod än ultraljud antar jag. En sk Powerflosser som påstås avlägsna plack eller tandsten ochså genom vattenstråle)

3. Som ni förstår behöver jag köpråd och en bättre förklaring varför och hur en hemmabruks tandstensborttagare fungerar och vad det är för skillnaden emellan olika modeller, vilken som är kvalite och vilken som är passé och dålig?

4. Med allt ovan nämnda, vilken ”tandstensborttagare” ska jag köpa och vilken ”powerflosser” ska jag köpa (som fungerar kanske bättre emellan tänderna) ?

(Tyvärr är den flesta bevisliga informationen om tandstenborttagare utebliven info eller icke testad i labb, eller uteblivna godkända produkttester, hos alla återförsäljare) Man kan säga att man döljer den tekniska specifierade effektiviteten i de flesta fall av tandstensborttagarna, frågan är varför?)

Mvh

Svar:

Hej,

1. Man kan få bort tandstenen temporärt men den kommer att komma tillbaka med samma konsistens, dock kan det vara lättare att få bort om man håller efter tandstenen kontinuerligt.

2. Tandtråd är superbra för att få rent mellan tänderna och en el-tandborste gör tandytan glatt vilket båda motverkar att tandstenen binder till tanden.

3-4. Produkter för hemmabruk kan inte jämföras med att få en riktigt bra behandling hos en tandhygienist. Det finns hur många produkter som helst och flera kommer hela tiden. Själv föredrar jag el-tandborste i omgångar och tandtråd som egenvård med en tandkräm som innehåller fluorid men inte SLS (sodium lauryl sulfate) som kan irritera tandköttet. Jag tycker det är bra med regelbundna tandhygienistbesök då de är proffs på detta och undviker det som lätt kan såra tandkött och tandhalsar när man själv försöker hemma. Hör med din tandhygienist vid nästa besök så kan hen säkert ge dig bra råd.