Tandställning och tandgnissel

Fråga:

Halloj,
Jag gnisslar tänder rejält! Har fått en bettskena som jag använt i ca 1 ½ år nu och det är ju hallelujah på det. Att slippa ha spänningshuvudvärk varje dag och ilningar i tänderna pga slitningar är fantastiskt!
Dessutom har jag också mycket sneda tänder, bla har jag en mjölktand kvar då jag saknar permanenta anlag just där och den tar upp mer plats än en permanent tand. Resulterar i en massa ännu mer sneda tänder. Blev erbjuden tandställning när jag var mycket ung, men ville inte då jag var mobbad i skolan och ville inte förvärra situationen.
Den där sociala situationen i skolan (skolorna) förvärrades och jag misstänker att all den stress och ångest det dragit med sig är vad som orsakat mitt tandgnissel om nätterna.

Nu har jag fått rätsida på livet! Är 28 år och mår superbra, bortsett från att jag gärna skulle vilja försöka åtgärda alla de där sneda tänderna. Så har jag funderat, om man skaffar tandställning så kan man inte använda bettskena, men när man har så ont efter att ställningen satts dit/spänns, kan det bli så att man på något sätt kan vänja sig av med tandgnisslet? Har ni varit med om fall där det skett en förbättring på gnisselvägen då man skaffat tandställning?

Har försökt fråga flera tandläkare, men inte fått något vettigt svar. Så jag testar såhär i skrift nu!
Mycket tacksam för svar!

Med vänliga hälsningar,
Nyfiken i en strut!

Svar:

Hej!
Härligt att du mår bra nu!
Ett harmoniskt balanserat bett är alltid att föredra gnisslare eller inte.
Som du märkt så passar inte storleken på mjölktanden in i tandraden bland de permanenta tänderna den är för bred och ofta för låg.
Det händer att tand nr 5 saknar permanent anlag och därför puttas inte mjölktanden bort.
Jag tycker nog att man ska ta bort den i ett tidigt stadium om det finns hygglig tillgång på permanenta tänder-
och ge tänderna bästa möjliga frambrott även utan tandreglering.
Nu vill du i vuxen ålder åtgärda ditt bett och det går säkert bra och är en god idé för att minska framtida gnisselaktivitet.
Tandpressning/gnissling är en neuromuskulär aktivitet som är mycket svår att sluta helt med när mönstret och ovanan är
etablerad – med ett störningsfritt bett ger bra förutsättningar och en avlastande bettskena som säkerhet.
Under tandregleringen och omflyttningen kan du inte ha bettskena men det brukar fungera ändå då bettet under förändring passar
sämre och man håller isär tandraderna mer.
Kontakta en tandregleringsklinik och resonera igenom vad som är bästa behandling för dig.