Tandställning och mineraliseringsstörningar

Fråga:

Hej, Jag är 19 år och har nyligen fått klartecken för tandställning. Det är så att jag har ett ganska stort överbett, så stort att jag kan räcka ut tungans framsida mellan framtänderna när jag biter ihop. Men historia med tandvården har inte vart bra då jag sedan länge velat ha tandställning. Men jag träffade en tandspecialist när jag var 13 och hon sa att jag skulle vänta tills jag blir 16 år. Åren gick men tandställning kom inte på talan fastän jag började tjata när jag fyllde 16.
Kan även tillägga att jag vid 17 års ålder hade fått alla min visdomständer. Hur som helst har jag fått det beviljat nu, men det jag oroar mig över är hur tandställningen kommer påverka mina tänder. Då jag har känsliga tänder med en hel del mineraliseringsstörningar, framförallt på framtänderna där det inre skiktet syns. Jag har liksom små jack på båda framtänderna där det gula framträder. De här mineraliseringsstörningarna har lett till att alla mina tänder har en tunna emalj samt är mer benägna för karies. Det i sig har lett till att jag har en hel del lagningar från en ung ålder. Därför undrar jag om mina tänder kommer klara av belastningen från tandställningen? Är väldigt rädd för att jag ska få hål i framtänderna av tandställningen då jag redan har små snitt där och att metallbitarna som ska sättas fast förstorar snitten. Dessutom undrar jag om det finns en risk att lagningar man har vid sidorna av tänderna spricker då tandställningen spänner till. Har haft en hel del problem med mina tänder genom åren utan att jag fått någon som helst hjälp från tandvården och är rädd att tandställningen kommer förvärra mina tänders tillstånd och att jag kommer stå där efter 2 år med trasiga och förstörda tänder. Har ställt dessa frågor till specialisten jag träffade och hon bara viftade bort de utan att ge några konkreta svar. Sist men inte inte minst undrar jag om man kan göra något åt mineraliseringsstörda tänder då blekning inte gör något skillnad på färgen? Många frågor men hoppas du kan besvara några av de.

Svar:

Hej!
Grattis till tandregleringen! Nitton är ju lite sent att starta men positivt är ju att resultatet kan kanske förutsägas säkrare nu när du vuxit färdigt.
Jag förstår din oro inför att fästa brackets för apparaturen på dina emaljytor som är sköra. Man måste förstås vara försiktig och noga med placeringen och hur man behandlar emaljytan före och efter tandregleringen. Någon ökad risk för att fyllningarna skulle spricka tror jag inte föreligger. Om färgen inte är ok och det dessutom finns ytskador så är den definitiva behandlingen porslinsfasader/kronor. Om du inte känner dig lyssnad på av din behandlare – ni som ska umgås en längre behandlingstid – så kanske alternativ finns.