Tandställning

Fråga:

Hejsan,
Jag har två frågor som jag gärna hade velat få svar på.
Första lyder: Jag har under en period nu, ungefärligen några månader fått ont i mina tänder likt förr när de växte ut eller när min glugg växte ihop och märker nu samtidigt i avslappnat läge att mina tänder hamnar på min tunga. Jag biter ju självklart ej hårt eller så men i avslappnat läge ligger tänderna på slutet av tungan. Vad beror allt detta på och kan man ändra det?

Andra frågan handlar om min bett eller kanske snarare bågen på mina tänder. Mina tänder ligger i en väldigt smal båge typ som en blandnning av ett V och ett U och jag upplever att jag har plats för mina tänder att ta mer plats i min mun typ som i en båge av ett halvt o (en bredare båge helt enkelt). Går detta att ändra och hur går man i sådana fall tillväga.

Svar:

Hej,

Svar på fråga 1: att man kan ändra på tänders position går att behandla hela livet. Att det gör ont eller ömmar kan ha många orsaker. Vad jag förstår är det tänderna längst bak i överkäken och det bör vara dina så kallade visdomständer. De kan växa fram, även om du slutat växa för övrigt.

Svar på fråga 2: skulle jag vilja sammanfatta med fråga 1. Beställ en tid hos en tandreglerare/ortodontist för att de ska undersöka ditt bett och kunna ge förslag på eventuell behandling för att ”rätta till” det som du känner som ett problem.