”Tandsäkert” innehåll i tabletter för natten?

Fråga:

Hej!

Jag har torr mun och behöver därför sug- eller tuggtabletter under nätterna. Xerodent mår jag inte å bra av, så jag har istället börjat använda två produkter som även innehåller probiotika: BioGaia ProDentis samt BioGaia Gastrus. De ger bra effekt på saliven (jag tar bara en av varje under natten), men nu börjar jag undra: Innehåller dessa något som kan påverka tänderna negativt och som gör att jag inte borde ta dem efter tandborstning/under natten? BioGaia ProDentis innehåller bl a isomalt, sukralos, pepparmyntarom, mentolarom och pepparmyntolja. BioGaia Gastrus innehåller isomalt, aromer och askorbinsyra.

Är något av detta skadligt för tänderna och bör undvikas efter tandborstning? Det som gjort mig fundersam är bl a askorbinsyran i Gastrus, samt att innehållsförteckningen för ProDentis listar 1,3 g socker per 100 g – men var kommer det ifrån, då isomalt och sukralos väl inte är socker?

Tacksam för hjälp.

Svar:

Om du har hjälp för din muntorrhet av dessa produkter så fortsätt använda dem. Muntorkan i sig är en större risk för problem med karies och tandköttsproblem än dessa produkter – de är ju framtagna för att främja munhälsa.