Tandreglering som tonåring?

Fråga:

Hej! Jag undrar huruvida man kan få tandställning som 17 åring? Mina tänder är fina i övrigt, inget bettfel eller liknande och jag får alltid komplimanger av både tandläkare och tandhygienister vid besök. Däremot har jag på övre tandraden en glugg på ca 3 mm mellan de två främre tänderna, alltså i mitten av mitt ansikte.

Jag har inte tidigare sett min glugg som något fult eller ett problem, och jag kan (om behövligt) leva med den ett tag till. Däremot vill jag inte ha den när jag blir äldre, då jag på senare år blivit väldigt självmedveten och hela tiden får det utpekat av människor jag möter. Jag ser ut som ’ett vuxet barn’ och mår ganska dåligt psykiskt över detta.

Mina tandläkare vill inte ge mig tandställning då mina tänder är fina och funktionella i övrigt, det är bara denna glugg som är ’problemet’.

Så hur går man tillväga? Ska jag vänta tills jag blivit äldre och möjligtvis får visdomständer som kanske skjuter ihop dom? Om inte, hur skulle jag gå tillväga för att få tandställning, när tandvården ska vara gratis för oss under 23 år men ändå inte ’ger ut’ tandställningar?

Svar:

Hej!
Det första är att ställa diagnos: varför?
Slump? Finns ett lite kraftigare frenulum/läppband/senstråk som kan finnas mellan framtänderna.
Åtgärder kan vara att ”knipsa” eventuellt läppband och se om tänderna spontant går ihop.
Kanske är det möjligt att flytta ihop dem med en enkel och riktad reglering med t ex Invisalign. Andra alternativ är att sluta mellanrummet genom att bygga på sidorna med compositplast till kontakt.
Ingen av dessa åtgärder får du genom barn och ungdomstandvården utan får bekosta själv då det är rent estetiska behandlingar.
Hör dig för vid en klinik med erfarenhet och inriktning på estetisk tandvård.