Tandreglering
Fråga:
Hejsan! Min dotter är precis fyllda 12 år. Hon har 12 tänder i underkäken, 6 i vardera kvadrant. Uppe har hon 7 st i 2:a kvadranten medan hon har 6 stycken i 1:a kvadranten, hon saknar 13 i 1:a kvadranten. Vi har varit på kontroll och det nämndes korsbett men inget som bedömdes behov av att åtgärda. Det jag undrar över och som hon nämnde även på kontrollen var hennes tandrad i ök. Hon tycker att hon har för stort diastema mellan 1:orna samt att hon tycker att 2:orna inte kommit ned lika mycket som 1:orna. Hon vill ha en helt jämn och tät tandrad, enligt henne själv. Jag kan tycka att det är charmigt med lite mellanrum att det blir lite personligt men jag förstår och respekterar hennes åsikt samtidigt. Tandställning (tänker på räls) via FTV kan vi inte räkna med så vi får vända oss privat. Dock tänker jag på hur gammal man behöver vara? Jag antar att hon måste vara färdigväxt i bettet först, bla fått 13 osv samt fått alla 7:or. Tänker att man först då ser hur stort mellanrum hon får mellan 1:orna? Men damen i fråga är vääääldigt otålig och har svårt att vänta…. 😉 Därför behöver jag fråga så jag vet vad jag kan säga och vad hon kan förvänta sig. Tack på förhand!
Svar:
Hej!
Din dotter och hennes jämnåriga börjar ofta bli väldigt medvetna om sitt utseende och detaljer som tändernas utseende och positioner. Det är dock lite för tidigt i regel att ingripa med tandreglering eftersom tillväxten av ansiktsskelettet inte i närheten av avslutad och inte heller tandväxlingen är helt klar. Tyvärr får man invänta naturen något men man kan förstås ha en plan och ibland kan kortare insatser göras i försök att styra utvecklingen. Efter en bedömning av dagens status så görs en behandlingsplan.
Ett enkelsidigt korsbett bör enligt min mening behandlas för att undvika framtida käkledsproblem mm och om hörntanden faktiskt saknas måste detta område i regel åtgärdas då det annars uppstår en lucka långt fram. Hörntanden är dessutom en mycket viktig tand i bettfunktion och om den inte finns eller kan dras på plats så är det viktigt hur belastningen ska fördelas.
Resurserna för tandreglering är snäva i de flesta regioner men ta ett samtal igen med FTV. Kontakta eventuellt en privat tandreglerare för en second opinion och kontakt för eventuell framtida behandling.