Tandreglering

Fråga:

Hej!
Min snart 15-åriga dotter har ända sedan hon var i tioårsåldern haft stora komplex för sina framtänder. Hon har ett litet mellanrum mellan dem och de två närmsta tänderna åt sidorna är lite vridna. Varken jag eller hennes pappa tycker att detta är något som direkt ”sticker ut” men eftersom hon retar sig så enormt på det har vi tagit upp frågan vid varje tandläkarbesök under de senaste 4-5 åren. Varje gång får vi svaret att det inte är något som behöver åtgärdas. Jag har viss förståelse för det men eftersom det nu påverkar dottern i skolan på så sätt att hon helst inte pratar om hon inte är tvungen, håller för munnen när hon skrattar och känner sig osäker och obekväm så undrar jag ju ändå om man inte kan ta även det i beaktande när man bedömer om/vilken åtgärd som ska vidtas. Hennes tandläkare har gått med på att skicka en remiss till tandregleringen för bedömning men hon var tydlig med att hon absolut inte tänkte förorda att en eventuell reglering skulle vara kostnadsfri utan vi fick räkna med att betala ca 20000 kr/käke. Räknas verkligen hennes mående inte alls? Spelar det någon roll om vi byter tandläkare?
Mvh

Svar:

Hej!

Din dotter är en av många ungdomar som upplever problem med utseendet på sina tänder och plågas av detta. Tandvård är kostnadsfri för barn och ungdomar t o m 23 år och bekostas av regionen tidigare Landstinget och det är möjligt att välja att gå hos Folktandvården eller hos en privat vårdgivare.

Inom den kostnadsfria tandvården finns en viss summa avdelad till tandreglering och den potten har minskat med åren, samtidigt som behovet sannolikt ökat. Resultatet är att patienten idag måste kvalificera med ett allvarligt bettfel för att få kostnadsfri tandreglering. Estetiska avvikelser gör sällan det tyvärr även om vi kan konstatera hur negativt patienten faktiskt påverkas av sitt upplevda problem.

Försök att stötta henne och rådfråga kanske en annan vårdgivare, kanske kan en mindre justering göras nu, med compositfyllningsmaterial kan man ibland ”trolla” lite med mellanrum och lutningar och detta behöver inte bli så kostsamt och möjligheten att vid behov tandreglera finns alltid kvar. Om bettet i övrigt är ok så kanske det i framtiden handlar om porslinsfasader och inte reglering.