Tandreglering

Fråga:

Hej. Jag är ungdom och har alltid trott att jag skulle fått räls eftersom att mina tänder sitter så snett. Men när jag besökte min tandläkare fick jag svaret att om jag vill fixa det så måste jag betala 30 000 eftersom att det inte finns nåt fel i mitt bett. Jag försökte förklara problemen jag har med mina tänder, mat fastnar mellan de, jag tycker inte om när jag ler, blir retad etc. Men hon strunta fullständigt i det och nekade mig. Är det rätt eller har jag rätt att klaga och få min vilja igenom? I så fall, hur ska jag göra för att få de att förstå att jag verkligen behöver tandräls? För helt ärligt jag mår verkligen inte bra av mina tänder, jag vill inte le, skrattar jag håller jag för min mun, jag har fått jätte låg självkänsla och jag blir till och med retad i skolan.

Svar:

Hej!
Du liksom många andra ungdomar upplever ett stort behov att få genomgå tandreglering.
Tyvärr delar inte alltid Landstinget som betalar den fria barn och ungdomstandvården den uppfattningen.
Idag har reglerna för vilka som får kostnadsfri tandregleringsbehandling stramats åt så att endast mycket grava bettfel
godkänns, då kommer den estetiska delen av bedömning långt ner på listan.
Så här ser det tyvärr ut i de allra flesta Landsting idag så det är ingen illvilja från din behandlande tandläkare att säga nej.
Du kan om du orkar försöka få en second opinion och kräva en visning för specialist men ha inte för höga förhoppningar.
Tröst i eländet är att tandreglering kan göras när som helst i livet, dock är ju kostnaden rejäl så en bra spargris kan vara idé
så kan du få detta fixat så småningom.