Tandreglering

Fråga:

Hej!
Har haft enkelsidigt korsbett i flera år. För ungefär 5 år sedan kollade en ortodonist på mina tänder och han tyckte inte att de behövde justeras utan att det skulle försvinna med åldern allt eftersom jag växte. Men nu är jag 16,5 år och har fortfarande korsbett. Har huvudvärk ganska ofta och vaknar med det ibland. Huvudvärk är väldigt besvärlig, jag tror huvudvärken beror på att jag biter fel. Biter mig ofta i kinderna för de kommer ivägen när jag biter ihop vet dock inte om de beror på korsbettet. Tandläkaren sa att det inte var tvångsfört tror jag. Jag har läst att om man ska reglera korsbett bör man göra det runt 9 – 12 års åldern. Vad för slags tandställning får jag om jag skulle reglera mitt bett idag? Förstår att det kan vara svårt att säga då du inte sett mina tänder.
Tack på förhand

Mvh

Svar:

Hej!

Tyvärr är resurserna begränsade vad gäller tandreglering numera och för att kvalificera för kostnadsfri tandreglering gäller snäva gränser och höga krav på  bettfel. Enkelsidigt korsbett utan tvångsföring är inte ett sånt. Men allra oftast finns en tvångsföring som grundorsak men den kan senare döljas av tillvänjning adaptation och kompensation via tuggmuskler och käkledsposition. Symptom kommer väldigt ofta att senare uppstå i dessa i form av huvudvärk, käkledsknäppningar, låsningar.

Enkelsidigt korsbett är sällan beroende på avvikelse assymetri  i käken utan orsaken är oftast tändernas felaktiga position. En vanlig bakgrund är tum/fingersugning mm. Ta en förnyad kontakt med kliniken och resonera igen, beskriv dina symptom och be om en bedömning ur detta perspektiv. Om nu inte tandreglering blir aktuell så kan du behöva en bettskena för din huvudvärk.