Tandpressning lösa tänder?

Fråga:

Hej!
Jag har problem med att jag pressar tänder. Jag har jätte stora smärtor i mina käkar när jag vaknar, och jag kan också komma på mig själv att jag biter ihop tänderna under dagen. På den senaste tiden har detta blivit värre och jag upplever att mina framtänder känns spända. Jag gick till tandläkaren i Frankrike där jag bor, och han kände på mina framtänder och påpekade att dom kändes lite ”lösa”. Enligt honom var detta normalt vid överbelastning, men pga att jag inte pratar så bra franska så känner jag mig väldigt orolig om detta faktiskt är normalt och om jag uppfattade det rätt. Är det normalt? Det är inte så att dom är jätte lösa, utan mer att jag har spänningar i dom och när jag äter så kan det kännas lite konstigt. Tandläkaren sa att tandkött ser helt normalt ut och att jag inte har ingen infektion eller liknande. Han tog även röntgenbilder som såg bra ut. Smärtan i mina käkar har börjat bli bättre, men spänningen i tänderna är kvar.
För att stilla min oro så vill jag fråga här och få ett svar som jag förstår. Hur länge kan detta problemet stanna kvar? Super tacksam för svar!

Svar:

Hej,

Vanligtvis orsakas tandpressning/gnissling på grund av att man är stressad. Kan man minska orsaken minskar också gnisslingen/pressningen. Rörelseövningar, typ stretchövningar och massage kan underlätta att du slappnar av och vanligtvis minskar du även problemet i käklederna och sedan även smärtan/ömheten i tänderna. Börja så sedan kan kanske en bettskena vara din lösning. Vid kraftig pressning/gnissling blir tänderna mer rörliga men återgår till det normala när pressningen/gnisslingen minskar eller upphör. Din tandläkare bör ha sett på röntgenbilderna om du behöver någon annan behandling eller om ditt problem verkar vara orsakat av något annat.