Tandoperation och knöl på kinden

Fråga:

Hej

För drygt sex veckor sedan opererade jag ut en visdomstand (som ej kommit upp). Förutom den ”vanliga” svullnanden fick jag en hård knöl på kinden och när svullnanden lagt sig efter ett par dagar fanns knölen kvar. Det började läcka något i munnen och tandläkaren satte in en tamponand och gav mig penicillin efter ca en vecka. Det hjälpte tyvärr inte alls och efter ytterligare 1,5 vecka så fick jag en annan penicllinkur. Tyvärr hjälpte inte detta heller men vid nästa återbesök upptäcktes att tamponaden var kvar och den avlägsnades. Det blev bättre en stund med läckan. Smärtan har verkligen gått ner och häromdagen konstaterade tandläkaren att operationsssåret läkt fint men att knölen fanns kvar.

Nu har det börjat läcka igen ett par dagar, med en lökig smak som ger fruktandsvärd andedräkt. Har dock inte identifierat var det läcker men det verkar inte vara direkt i operationssåret. Bör kanske nämna att under penicillinkurerna blev jag väldigt hes och under några veckor fick jag en dunderförkylning med riktigt ont i halsen. Bör kanske också nämna att jag är snusare och även att jag brukar kunna få varbölder i hudveck och troskanter.

Vad ska jag göra? Kontakta tandläkaren igen och åter äta penicillin eller be henne remittera mig till käkkirurgen? Eller kan det här rent av vara en slump och inte alls relaterat till tandoperationen utan en fråga till vanliga sjukvården? Eller bara avvakta och se om det blir bättre?

Svar:

Hej!
En ny antibiotikakur är inte aktuell utan att först ha rett ut orsaken till besvären noga.
En akutremiss till specialistklinik i oral kirurgi är första åtgärd och där får man göra en
grundlig undersökning och fastställa orsak och ordinera rätt åtgärd.
Snusets höga nikotinhalt minskar genomblödning i de små kärlen och detta försenar läkning
men det är endast en del av orsaken.
Kontakta din behandlare för remiss alltså.