Tandlös

Fråga:

Hej. Jag är en kvinna på 45 år och när jag var i trettioårsåldern var jag tvungen att låta dra ut mina två övre hörntänder, för det var mjölktänder som vägrade lossna, och tillslut började de ”dö”, blev mörka mot roten. Jag trodde att mina permanenta hörntänder då skulle komma ut, men det har de alltså inte gjort. Jag har inte sökt hjälp hos tandläkare eftersom jag inte har råd att gå och få hjälp. Nu undrar jag bara vad man kan göra åt tänder som inte växer ut ( har konstaterat med röntgen att de ligger där i alla fall). Jag avskyr hur jag ser ut, med mitt ofullständiga garnityr. Jag skäms för att le.

Svar:

Hej!

Det förekommer att mjölktänder blir kvar för länge och oftast beror det på att anlag för de permanenta tänderna saknas. Så är det ju tydligen inte för dig – men har de inte rört sig uppåt på så många år så lär de nog ligga kvar tyvärr. När/om man konstaterar i tonåren att permanenta tänder faktiskt finns bör nog mjölktanden tas bort då för bättre chans att de växer fram. Beroende på hur de ligger finns kanske möjlighet att dra fram dem med tandreglering.

Angående ekonomin så finns ju hjälp för akuta besvär – men det finns även möjlighet att söka hjälp till annan behandling och fonder som kan ge ekonomiskt bidrag. Jag rekommenderar att du kontaktar en klinik för att göra en undersökning och få förslag på vad man kan göra. Den kostnaden får du ta själv med litet bidrag i form av ATB
– allmänt tandvårdsbidrag som automatiskt beviljas varje år och vore synd att inte utnyttja.