Tandkrona smärta

Fråga:

Hej
Jag slog ut min framtand som liten och har nu en krona sen 6 år tillbaka. Jag får ibland rätt kraftig smärta, inte i självaste tanden, utan ovanför och upp mot näsan, trycker jag lätt där gör det jätteont.
Tandläkaren sa att sådan smärta kan vara vanligt i början med tanke på nerver och så. Men nu har deg gått så många år och det är inte alltid jag har det, utan det kommer plötsligt och varar några dagar och försvinner sen. Jag har hellee inte slagit mig på munnen eller liknande utan smärtan bara uppstår från ingenstans från och till. Jag börjar bli orolig att något inte är fel och jag vill inte att tandläkaren ska behöva gå in och rota och kanske behöva plocka bort kronan (det skrämmer mig oerhört!)

Svar:

Hej!

Orsaken till smärtan kan vara flera. Om du tandpressar gnisslar så blir tanden öm och kan ge plötsliga smärtperioder. Kronan är ju i porslin och inte möjlig att ”gnugga” in och då reagerar omgivande vävnader rothinna ben etc. Behandlingen är att justera belastningen genom lite slipning putsning.

Symptomen kommer från pulpa och rotkanal som inte mår helt ok. Du preciserar inte om tanden var helt utslagen och återsatt eller om det var en fraktur av tandkronan men hur som kan tanden eventuellt behöva rotbehandlas nu.

Kontakta din tandläkare och fastställ vad som orsakar symptomen. Inga onödiga behandlingar eller rotande kommer att ske men tandens framtid säkras och ges bästa prognos. Rotbehandling kan i regel ske genom kronan genom ett hål på baksidan.