Tandköttsinflammation pga tandställningsskena?

Fråga:

Hej! Jag tog ur min tandställning för ett par år sedan och har sedan dess haft en sådan där plastskena nattetid. Under vårvintern började jag emellertid slarva med att använda den, pga förkylningar. Använde den av och till och märkte ingen markant skillnad i hur den satt, förutom att den ibland spände lite mer än den borde. Nu har jag försökt börja använda den regelbundet igen och har under de senaste tre dagarna fått en tandköttsinflammation i hela överkäken. Det gör ont att använda tandställningsskenan, men också att äta och borsta tänderna. Använder tandtråd dagligen och har aldrig haft några problem tidigare.

Är det rimligt att inflammationen beror på tandställningen eller är det något annat? Hur länge kan jag avvakta innan jag bör söka tandvård?

Svar:

Hej!
Efter en tandreglering är det nödvändigt att ha någon form av retention för att hålla dem kvar på önskad plats i tandbågen.
I ditt fall har du en avtagbar skena för nattligt bruk men som du nu märkt så blir det problem efter ett eventuellt uppehåll i användandet. Det du nu känner av är när tänderna tvingas tillbaka till ursprunglig position och det blir ju lite som en ny tandreglering.
Testa att använda skenan så mycket du kan även dagtid och känn efter om symptomen är uthärdliga och klingar av. Kontakta din behandlande klinik för kontroll av läget och diskutera om en fast retention i form av en limmad tråd (som är den vanligaste metoden) är bäst för att inte riskera ommöblering i framtiden. Det är även viktigt att bettet är harmoniskt så att eventuell bettstörning inte triggar tandpressning/gnissling som kan bidra till att flytta tänder.