Tandköttsinflammation eller bihålorna

Fråga:

Hej!
Jag har varit förkyld sen jag kom hem från kroatien för en dryg vecka! Började med ont i halsen å ömmande tandkött både uppe å nere. sen kom förkylning med hosta osv! Kände mej lite febrig dom första 4 dagarna typ men det har lättat å även halsontet är borta! Jag misstänker att det är bihålsinflammation jag har då jag vet att man kan få ont i tandköttet men jag har ömmande tandkött både uppe och nere därimot inte ont i tänderna, kan ju äta å så men det e tandköttet som ömmar å känns lite svullet! vill ju inte missa ifall det skulle vara nått med tanköttet men tror väl inte att tandläkarn blir glad om man dyker upp med en förkylning! Upplever inte att tanköttet är nått rödare än vanligt men jag vet inte riktigt! Vad tror du?

Svar:

Hej!
Sommarförkylningar är inte roliga. Ofta påverkas slemhinnan i munnen av de virus som ger halsont mm och tandköttet kan kännas av.
Snuvan medför ju påverkan på bihålan och då rötterna på överkäkens tänder är nära så kan tänderna bli ömma. Vanligt är också att man pressar tänder lite mer och det kan kännas av dagtid i tänderna – men också i tandköttet. Du kan under några dagar förstärka renhållningen med att skölja med Corsodyl eller Hexadent så kommer detta säkert att klinga av. Blir du fri från förkylningen – men känner av tandköttet ändå – så be din tandläkare kolla.