Tandköttsbesvär och tandlossning

Fråga:

Hej,

Jag har frågor kring tillgänglighet och väntetid. Jag har nyligen varit hos tandhygienist. Ett tillfälle i oktober förra året då, som jag förstår ganska stora problem upptäcktes. Både tandsten, djupa fickor (vet inte än hur djupa) och tandköttsinflammation. Tandhygienisten fick då inte bort all tandsten. Jag fick en ny tid hos hygienisten i början av januari. Fortsatt problem med inflammation och tandsten. Återigen gick det inte att få bort all tandsten och fick uppföljning i april. Rekommendationen var att göra rent flera gånger dagligen med mellanrumsborstar och tandtråd.

Jag undrar nu hur ”bråttom” det är att få bort all tandsten. Jag själv är väldigt orolig då jag vet att iaf minst av tre av de bakre kindtänderna har bedömts vara begynnande tandlossning. Är det inte prioriterat att få bort all tandsten så fort som möjligt för att kunna bedöma hur djupa alla fickor är osv? Och för att tandköttsinflammationen ska kunna läka ut ordentligt?

Väldigt tacksam för svar.

Svar:

Hej,

Finns många andra sjukdomar eller tillstånd som är betydligt mer akuta än att få bort tandsten. Intervallen mellan behandlingarna du beskriver är relativt vanligt. Viktigt med god egenvård och att försöka hålla de intervaller mellan besöken som planeras från början och inte skjuta upp och boka om tiderna.