Tandköttinfektion

Fråga:

Hej! Har jag har varit hostandläkaren igår pga inflammerat tandkött bakom vistumstanden i underkäken. Svullnaden har varit värst på utsidan av käken. Jag fick en bedövning o tandläkaren gjorde rens tandfickan, som har uppstått, djupt o ordentligt och hon avslutade med antibiotikasalva. Jag fick inte med mig något smärtstillande eller antibiotika hem trots att jag frågade. Läkaren sa att det blödde mycket under behandlingen. Efter 2 timmer ungefär släppte bedömningen och smärtan kom tillbaka och har blivit värre än innan ingreppet. Hade en Alpoxen 500 hemma som jag tog vid 22 tiden, men den hjälpte knappt. Har nästan inte sovit på hela natten pga smärtan. Nu på morgonen upptäckte jag att svullnade av tandköttet har flyttat sig rund tanden till insidan av käken. Kan det vara riktig? Jag har idag mera ond än igår innan behandlingen. Vad ska jag göra? Det hjälper inte med voltaren 25 tabletter heller, det märks inte allts när jag ta dom. Vill tillägger att röntgen visade att tanden, som sedan tidigare är lagar, sitter väldig dum till och läkaren sa att hon skulle behöver göra en remiss till en specialist om den skulle behöver dras ut. Jag har väldigt mycket tandvårdsrädsla och fattar inte hur jag stod ut med gårdagens behandling. Är ännu mera rädd idag.

Svar:

Hej!
Visdomständer kan ställa till problem både när de kommer och när de ska tas bort
tyvärr.
Din tandläkare gjorde ett försök att dämpa en inflammation men det lyckades inte så bra.
Kontakta din klinik och berätta om utvecklingen!
Kanske behöver man sätta in antibiotika för att dämpa inflammationen/infektionen. När det lugnat ner sig bör man lösa problemet permanent och ta bort tanden så att inte besvär uppstår igen.
Berätta hur du känner inför tandbehandling så kan du få hjälp på bästa sätt.
Som smärtlindring brukar en kombination av en Alvedon och en Ipren vara det bästa eventuellt kraftigare preparat som din tandläkare bedömer behövs och förskriver.
Ta en Alvedon och en Ipren var 6:e timme i ca 2-3 dygn tills antibiotikan hunnit göra sin verkan.