Tandköttet

Fråga:

Hej, jag har problem med vad jag tror är tandköttet kring en tand med krona, ej rotfylld. Tandköttet har vart irriterat nu i över en månad, borstar med Corsodyl tandtråd osv. Blir bättre ngn dag för att den bli sämre igen. Besvären kommer och går. Dunkar oC pulserar, kliar i köttet kring tanden. Ej rött eller blödande. Det har nu börjat att kännas även i tanden. Typ ett tryck och ibland som ett nålstick i ngn sekund. Ej känslig värme eller kyla. Saknar två tänder bakom denna och även det tandköttet är irriterad. Varit till tandläkare, inget på röntgen men ngt rött tandkött. Blir så irriterad på detta då det faktiskt gör ont och aldrig går över. Vad kan det vara? Ska man sluta med Corsodyl om det ändå inte verkar fungera till 100% vill helst inte springa en massa på besök nu i Corona tider. Mvh

Svar:

Hej,

Ömmande tandkött kan vara långdraget och tyvärr smärtsamt. De symptom du beskriver vad beträffar tandköttet verkar det vara en tandköttsinflammation som behandlas på bästa sätt precis som du gjort med noggrann munhygien. Jag tycker dock inte att man ska behöva använda Corsodyl eller annat klorhexidinpreparat mer än tillfälligt i någon vecka.

Den dunkade och pulserande smärtan som nu även känns i tanden kan vara tecken på flera saker. En tänkbar orsak kan vara om tanden är en tuggtand i överkäken kan smärtan vara ett symptom orsakad av en sinuit (bihåleinflammation) i ditt fall framgick det inte var i munnen tanden sitter och inte heller ditt allmäntillstånd, till exempel om du är eller har varit förkyld.

Att besvären nu även känns i tanden kan vara tecken på att orsaken är en infektion i tanden, men att denna infektion ännu inte syns på röntgen. Jag tycker du ska avvakta lite till om inte problemet tilltar. Kvarstår problemet om ytterligare en månad tycker jag att du åter ska besöka tandläkaren och då hoppas på att röntgen kan visa problemets ursprung. Tills dess fortsätt med god munhygien men var försiktig med tandtråd och gör uppehåll med Corsodyl tillförseln.

Lycka till.