Tandkött över visdomständer

Fråga:

Hej! För ca 2 månader sedan så började jag få dålig andedräkt, efter en tid så lyckades jag lokalisera det till mina nedre visdomständer som ännu inte kommit fram helt. Har även en vit beläggning på tungan och tjock slem i munnen. Dock har jag har inte haft ont eller några andra problem med visdomtänderna. Så efter att ha använt olika sorters munskölj ( både vanliga och såna mot bakterier), speciella tandborstar, flourtabletter med mera. Så tänkte jag att det var bäst att gå till tandläkaren. Så jag bokade en kort undersökning och det besked jag fick var att visdomtänderna inte kommer växa mer. Sedan sa tandläkaren att jag kommer behöva operera bort båda visdomständer eftersom tandköttet ligger över de, det är som att de är i käken. Eftersom jag har en tandläkarfobi och inte skulle klara av att genomföra en operation, och har inte heller råd att genomföra den sortens operation just nu undra jag om det finns något som underlätta tills vidare? Jag har funderat på att skaffa en mundusch, kan det funka ett tag? Sedan har jag läst runt på internet och hört att tandläkare kan genomföra en spolning, hur funkar det? Jag också hittat info om att man kan bränna bort tandköttet om det ligger över tändera, kan det vara nåt för mig? Är det värre än att genomföraän en operation? För det känns extra jobbigt att behöva gå igenom en stor operation när jag inte har ont.

Svar:

Hej!
Din tandläkare har konstaterat att tänderna är uppe i den position som är möjlig i din tandrad och käke.
Frambrottet har skapat en del problem och troligt är att de kommer att uppstå även i framtiden.
Ibland kan man förbättra möjligheten till renhållning genom att ta bort lite tandkött så att borsten kan komma åt
och med en flitig och noggrann skötsel kan det kanske fungera.
Mundusch är ingen hjälp i detta fall utan en mindre borste, Solo/enbindelborste som skrubbar tuggytan och håller undan tandköttet
och ibland kanske stöd med Corsodyl gel på borsten för bakteriehämning.
Om du känner stort obehag inför ett eventuellt borttagande så kan ju detta eventuellt göras under narkos eller men lugnande medicinering.
Avseende ekonomin så är kostnaden lägre vid ett sjukhus men köerna långa.
Det finns även möjlighet att söka ekonomiskt stöd ur fonder för tandvård.
Tala med din tandläkare och ha en plan A och B för framtiden.