Tandkontakt

Fråga:

Jag har stora problem med tänderna, känns som dom flesta borde dras, i överkäken. Hur som helst, nu var jag till en tandläkare och bytte fyllning i en nedre tand, 45an. Efter det blev fyllningen för hög så jag hade bara en tandkontakt, just på 45an. Men det roliga var att alla problem försvann med övriga tänder. Mun kändes lugn, fast det var inget skönt ha en tandkontakt bara. Jag hade så en vecka innan tandläkaren putsa till fyllningen, och efter det kom alla problem tillbaks. Fick många och samma tandkontakter igen. Så nu är är frågan, tydligen ska jag inte ha några tandkontakter alls verkar det som, men varför tål man inte det då ?

Svar:

Hej!

Visst ska du ha tandkontakter men som du konstaterat så stämmer det inte helt bra och triggar obehag och besvär. Sannolikt finns några ”interferenser” lite som att ha en sten i skon, som sätter igång tandpressning, gnissling. Det kan ge olika symptom: huvudvärk, ansiktsvärk, käkledsknäppningar, låsningar, tandslitage, ömhet ilningar i tänderna, frakturer mm.

Behandlingen är att med en väl injusterad bettskena i hårdplast få symptomen att klinga av och bryta aktivitetsmönster. Sedan görs en bettanalys. Det finns regler och principer för hur tänderna ska ha kontakt i sammanbitning och i käkrörelser för att fungera ok, och om det är indicerat så justeras, slipas de felaktiga tandkontakterna bort så att du får ett harmoniskt, symptomfritt bett. Om du varit en idog pressare, gnisslare så är det en bra idé att ha bettskena framgent. Om din behandlande tandläkare inte känner sig hemma i detta så be om en remiss eller sök själv en klinik med kunskap och inriktning på oral fysiologi, bettfysiologi, funktion.