Tandimplantat

Fråga:

Hej!
Kort fråga. Har en helt sönder rotfylld tand som tandläkaren vill dra ut. Hen vägrar att lägga ny plastmassa som skyddat tanden så nu ser man trådarna från rotfyllningen.
Tandläkaren svarar diffust på mina frågor kring ett implantat så jag tänkte testa här.

Min tandläkare menar att man absolut INTE kan vänta säg 2 år med att sätta ett implantat för käkbenet där tandens rot suttit kommer att försvinna när ingen tand sitter där. Stämmer verkligen det?
Jag behöver dra ut tanden men jag är studerande så jag vill inte dra igång resan med tandimplantat förrens jag studerat klart.

Ha en fin dag!

Svar:

Hej,

Jag tycker absolut att du ska ta bort den trasiga tanden för att ha möjlighet till en så bra munhälsa som möjligt. Det är riktigt att käkben ”försvinner” om det inte finns någon tand i området, och att närliggande tänder kanske tippar och minimerar chansen till att kunna sätta ett implantat. Bara för att man tar bort en tand behöver man inte alltid ersätta den, kan dock tycka att tar man bort en tand långt fram i munnen bör den kanske ersättas annars kan man avvakta och se om luckan blir så liten över tid att du inte vill ha någon ersättning