Tandhygienist slipade längs med tandköttet…

Fråga:

Hej!
Jag beställde en tid hos Folktandvården hos en tandhygienist för jag ville få tänderna kollade innan jag väljer hur jag vill bleka dem.
Berättade det i telefonen och berättade att det var min anledning när jag kom till tandhygienisten.
Mina tänder är bra. Lagat ett hål på mina permanenta tänder. Går på koll med 1,5 år emellan. Det bruka tas några bilder, plockas bort lite tandsten nere på insidan av framtänderna med hjälp av det lilla handverktyget som är som en liten böj bara. För några år sedan märkte jag och vi pratade om att tandroten börjat synas för tandköttet dragit sig tillbaka lite grann. Jag får alltid beröm att jag sköter mina tänder.
Så hos tandhygienisten så börjar hon med att berätta att hon inte tycker att jag behöver göra mina tänder vita att de är fina som de är. Sen slutar det inte utan det är bara så hela tiden. Och jag försöker bara få lite information när jag kan prata. Ger upp när jag märker att hon inte är på samma spår. Hon petar runt lite, hittar lite tandsten, sen börjar hon lägga något mellan tänderna och när hon kommit så långt säger hon att det är lite bedövningskräm och sen fram med någont som inte längre är ett verktyg utan sitter fast och går på ström och vad det verkar som slipar längs med tandköttet. Hon har också en sug igång samtidigt. Så blodsmak i munnen. Inget blod när jag spottar efteråt. Men vågade knappt kolla i spegel efter…
Nu undrar jag har hon fördärvat något när hon slipade så? Vågar jag göra en tandblekning? Kommer jag skada tänderna där längs tandköttet?
Även utan tandblekning, behöver jag vara extra försiktig med läsk och liknande? Det känns lent och trevligt… Inga ilningar varken innan eller efter att hon gjorde denna behandling…
Eftersom jag inser att det inte är många nyanser mörkare mina tänder blivit så tänkte jag att jag kanske ska lägga pengarna på någon hemma blekning bara. Vågar jag det nu? Tex en sån penna som penslar på medlet…?
Jag är 35, har aldrig haft kritvita tänder. Skulle helst få lite vitare tänder än vad jag ens minns jag haft, är det möjligt?
Och sist kan man väga upp en blekning med mycket flourskölj? Lagar det och stärker åter?

Svar:

Hygienister – liksom tandläkare – arbetar på lite olika sätt.
Denna hygienist arbetar med ultra ljud för att avlägsna tandsten – istället för handinstrument.
Det slipar är inte ett slipande instrument utan spetsen svänger mycket fort och skapar en vibration som
slår sönder tandstenen. Det påverkar inte tandsubstansen eller tandköttet.
Angående blekningen – det är meningslöst att göra någon form av hemblekning – annat än på proffsvis dvs med individuellt framställda gelskenor och blekgel.
Även om färgskillanden inte blir så märkbar kanske du blir nöjd med en liten uppfräschning.
Professionell blekning kan göras hos tandvården