Tänder som inte växer fram

Fråga:

Hej! Är 18 år har sedan länge haft problem med tänder som inte växt fram. Jag gjorde en operation i början av 2017 där jag opererade bort en tand och drog ut ytterligare 4 tänder(tror några var mjölktänder) på övre och nedre käken. Jag ska få tandställning men måste vänta på två tänder som ska växa ut. Det är tand 23 och tand 24. Min tandläkare informerade mig om att man kan göra en operation som involverar någon slags kedja för att påskynda processen men att han helst ville undvika det. Problemet är dock att det tar väldigt lång tid för de att växa ut vilket har lett till att jag mår dåligt och inte vågar prata för att det syns ganska mycket att jag saknar tänder. Om jag skulla vilja operera mig, hur skulle det gå till? Jag har också mellanrum i munnen men min tandläkare säger att det inte är några tänder som saknas. Känns dock som att det är få tänder i min mun och att det saknas några pga mellanrummen som jag har i övre och nedre käken. Jag undrar även om mellanrummen jag har nu är något som kommer finnas kvar när jag tar bort tandställningen dom jag förväntas få? Är operation något effektivt och något jag ska överväga? Eller ska jag stå ut med att inte ha tänder i ca 1 år? Om jag väljer att operera mig, hur lång tid tar det för tänderna att komma ut? Tack på förhand!

Svar:

Du har en komplicerad bettsituation som nu ska bli behandlad.
Jag kan tycka att behandlingen sätts in lite sent i tillväxten – men det kan finnas skäl för denna väntan. Spontant är min känsla att det nu är hög tid att hjälpa naturen på traven. Ibland öppnar man tandköttet över hörntanden och limmar en kedja på tandytan och ett drag för att få den på plats.
Du har tydligen något smala tänder för utrymmet i tandraden/käken. Man får då fundera över hur detta ska fördelas ur estetisk och funktionell synpunkt. Man kan skapa planerade luckor – som kan accepteras – eller planera estetiska justeringar med porslinsfasader.
Ta en diskussion med din behandlare – och ta eventuellt en second opinion från en annan tandreglerare.