tänder – bihåla

Fråga:

I april fick jag ont i en tuggtand i överkäken. Var hos tandläkaren som sa att jag hade en spricka i tanden och han tog bort amalgamet. Efter besöket fick jag ensidig rinnsnuva som var väldigt illaluktande, det luktade inne i näsan också, samt ont i bihålan..
Fick en penicillinkur på vårdcentralen (som jag fick avbryta pga utslag). Det hela gick över efter en stund.
Nu i juni fick jag en akuttid, då jag blev svullen över kinden (på samma sida).
Det blev en utdragning av tanden (åtg. 402). Nu två dagar efter har jag återigen fått ensidig rinnsnuva och lite dålig lukt i näsan.
Ska det vara så här? Vad är det som händer?
Behöver jag uppsöka tandläkare/läkare igen?
Tyvärr talar inte min tandläkare så bra svenska, så jag förstår honom inte helt och hållet.
Kan man byta tandläkare som kan ta över eventuell fortsatt behandling?
Känner mig lite uppgiven faktiskt! Enormt tacksam för svar!

Svar:

Hej !

Du kan byta till vilken tandläkare du vill, kommunikation och trygghet är mycket viktigt i relationen mellan patient och vårdgivare. En bra idé är att begära en journalkopia och röntgen från den tandläkare som behandlat tanden som att nästa enkelt kan sätta sig in i historien. Vill du inte det så fungerar det bra ändå.

Tandens rötter låg i  eller i mycket nära anslutning till bihålan och inflammations/infektionsmaterial tar sig därför ut genom näsan. Fast  tanden togs bort så kvarstår ju öppningen och kommunikationen till bihålan och detta måste åtgärdas. Det gör med en så kallad Rehman plastik som innebär att slemhinnan sys över hålet efter tanden så att kommunikationen sluts och ben kommer sedan att kunna växa och täcka området. Du får även en ordentlig antibiotika kur.

Det är ett gränsområde mellan tandkirurgi och öron/näs och hals också lite beroende på var du bor och vad som finns tillgängligt. Du kan alltid söka akutmottagning för vidare remiss. Kanske kan du be din vårdcentral remittera till ÖNH eller specialist i käkkirurgi?