Tänder!!

Fråga:

Hej!

Jag är 14 år , och var hos tandläkaren i år efter 4 år. Då upptäckte de början på hål. Och nu efter upptäckten av början på hål har jag svarta prickar i 3st tänder i rad (några mån efter) jag blev jätte rädd för att hålen hade spridit sig men jag har läst lite och jag är osäker om mina pytte små svarta prickar är hål? För att den tanden jag har början på hål har direkt i några rena svarta prickar utan den är mer gul osv. Det gör varken ont eller känns. Jag har sedan jag fått reda på början på hål varit väldigt noggrant med allt ( borstning , småäta etc) så om mina svarta prickar är hål hur är då möjligt att jag har hål efter så mycket noggrannhet , jag vet andra orsaker kan vara genetiskt och mindre saliv, vilket jag skyller på de svarta prickarna om de nu är hål är pga det.
Jag har dock redan ställt frågan men skriver igen är de svarta prickarna jag har hål ?
Jag är också skiträdd för att hål i tänderna och tror inte jag kan leva om jag får hål därför borstar jag jämnt. Men är det farligt eller inte bra att borsta efter man ätit ( t.ex. efter lunch efter middag efter frukost efter mellanmål ) och det bara är bra med två ggr per dag?

Jag bet om ursäkt för att detta vart långt men det blir så när man är jätte orolig ..

Svar:

Hej!
I din ålder är det bra med regelbundet stöd och kontroll av hur mun och tänder mår och helst då en gång per år.
Då kan man tidigt upptäcka om något är på gång och få möjlighet att förebygga utveckling av karies och annat.
De svarta prickar du nu sett – bra att du kollar! – är sannolikt missfärgningar och inte karies . De sitter ofta på tuggytorna i de fåror som finns där.
De ställen som hade karies på gång kan jag tänka mig är längs tandköttskanten eller mellan tänderna.
Om du minskar intaget av sötsaker och antal tillfällen och stramar upp din munhygien så kan kariesutvecklingen stanna av.
Principen är att det ska vara rent en gång per dygn. Det innebär tandborstning – gärna med en eltandborste – och mellanrumsrengöring.
med tandtråd och /eller Soft Picks tandpetare och fluorsköljning. Bäst om detta görs på kvällen .
Att borsta tänderna på morgonen är fräscht och då gärna efter frukost.
Under dagen vid lunch och middag räcker den med att skölja munnen med vatten och kanske tugga ett tuggummi en liten stund.
Bra att du fått information och att du tänker på din munhälsa och oroa dig inte så mycket!