Tandbrygga

Fråga:

Jag har sedan 5-6 år tillbaka en ganska lång tandbrygga i nedre käken. Det är en infektion i/under en av tänderna den är fäst i. Det har varit så nästan från början fast det upptäcktes först när jag bytte tandläkare. Jag har inte velat göra något eftersom jag är väldigt rädd för kirurgiska ingrepp som tidigare varit uppe till diskussion. Nu pratas det om att ta bort bryggan och avlägsna den dåliga tanden. Jag får panik bara av tanken på vilket omfattande ingrepp detta innebär! Å andra sidan är jag rädd att det uppstår värre infektion som går vidare i kroppen och till hjärtat som jag hört kan hända. Hur allvarlig är min situation? Vad innebär ett ingrepp av detta slag? Vilka risker finns om jag väntar resp. tar bort bryggan? Vad finns det för alternativ om man som jag reagerat kraftigt på bedövning (med adrenalin?) ?
/Orolig

Svar:

Du är ju nu väl omhändertagen och man har ställt diagnos och föreslagit behandling. Att du valt att gå med en infektion under bron så länge var kanske en kalkylerad risk – men nu bör detta åtgärdas.
Utan röntgen och klinisk undersökning kan jag inte ha någon åsikt egentligen men en enstaka infekterad tand borde inte vara orsak till att en större bro måste rivas. Kan man ta bort den sjuka tanden och bron kan fungera ändå ?
Man måste tänka framåt och göra det bästa för nu och framåt. Egna tänder biter bäst!