Tandborttagning

Fråga:

Hej! Jag har problem i munnen och har haft sedan liten. Varit med i alla typer av ingrepp skulle jag säga bla borttagning till implantat. Nu har jag olika hål samt tandlösning som gör att jag skulle behöva få ut 7 st tänder i olika kvadrant. Min tandläkare föreslog utan att blinka att ta de ut allihopa på samma gång. För mig låter det som sjukt många på en gång/nästan traumatiskt samt att det påverkar hela munnen? Hur äter man då? Sedan är det tänkt att jag ska gå ut därifrån med ersättnings tänder/protes. Jag undrade hur detta går dock till när man har nyss tagit bort tänder? Aj.. Skulle behöva en åsikt om detta.

Svar:

Hej!

Tandlossning är ofta problematiskt och jag hoppas du träffat en specialist – parodontolog som gett dig detta behandlingsförslag. Om det inte är en specialist tycker jag i alla fall att du ska låta någon specialist få göra en bedömning om alla tänder måste tas bort eller om en protes med stöd av egna tänder kan göras (sitter alltid bättre i munnen).

Det klart att det är ett trauma att ta bort så många tänder vid ett och samma tillfälle. Min erfarenhet är dock att då får man en kortare läkningstid och det går snabbare att kunna äta mer normalt är det att föredra denna variant. Att få en protes vid samma tillfälle ger säkert både en smärta och kanske skavsår men det läker med tiden, och du kommer säkert inte att sätta in protesen i början mer än vid sociala sammanhang initialt.