Tandborstningteknik

Fråga:

Hallå! Jag har bra munhygien i överlag men min tandläkare tycker att jag borde använda duraphat tandkräm. Anledningen är att min emajl tydligen är svagare än de flestas emalj (hon trodde att det kunde bero på att jag varit sjuk som barn när tänderna växte ut).

Hursomhelst, tills nu har jag använt två mindre klickar tandkräm; en per käke. När jag borstat klart en käke brukar jag dessutom skölja min elektriska tandborste med vatten lite snabbt. Håller min tandborste på varje sida av en tand, lite löst i två-tre sekunder för att sen föra vidare den till nästa tand.

Med tanke på hur dyrt Duraphat är så borde jag antagligen hålla mig till en klick tandkräm för båda käkarna numera. Borde detta funka lika bra? Kan jag använda samma teknik i övrigt, dvs skölja med vatten när jag byter käke?

Mvh

Svar:

Hej!
För en patient som du som har bra mekanisk rengöringsteknik men behöver lite extra kariesförebyggande stöd för emaljen är fluorsköljning första alternativ tycker jag som förstärkning till vanlig fluortandkräm.
Duraphat tandkräm är lite “tuffare” tag lämpligt för patienter med mycket karies som har svårt att få rent med borste etc och då i perioder av intensivare profylax.