Tandborstning

Fråga:

Hej! Har haft typ ont i tänder när jag har borstat innan. Varje gång när jag borstar tänder på länge, så blöder det mycket. Innan när jag har inte borstat tänder på länge så blödde det inte. Har tagit mediciner i över ett år. Sen dess har jag slutat. När jag hade ont i tänder, när jag borstade tänder så tror jag att jag hade tagit medicin vid den punkten. Mediciner som jag tog så har jag inte full koll i det, då jag var tvingad till ta dem.
De enda som jag vet om jag tog var två mediciner som heter abilify och zyprexa.
Jag har även dem senaste veckor ha haft äcklig smak i munnen som inte försvinner även när jag borstar tänder eller använda munskölj. Samma gäller även när jag äter och dricker. På grund av det och allt annat, har jag varit osäker på om jag ska borsta tänder eller/och använda munskölj.

Svar:

Hej,

Att borsta tänderna dagligen morgon och kväll bör man göra oavsett medicinering. Och kanske framför allt när man medicineras med mediciner som du skriver att du använt/använder. Båda dessa mediciner du nämner påverkar ofta salivmängden, och vid muntorrhet blir ofta munslemhinna mycket känslig och kan då blöda lätt. Använd en extra mjuk tandborste, en mild (i smaken) tandkräm utan SLS (sodium lauryl sulfat), ett ämne som kan irritera munslemhinnan och att tandkrämen innehåller fluorid för att minimera risken för kariesangrepp. Munskölj kan du använda som ett komplement om du vill, men det viktigaste är att alltid borsta tänderna för att hålla tänderna rena.