Tandborste till gommar utan tänder.

Fråga:

Hej. Jag har en fråga om hur man ska ta hand om en mun utan tänder. Har sökt överallt utan något svar. Jag har en brukare som inte har tänder och ingen protes för där fanns inte plats i munnen att fästa någon.
Hur är det med munhygienen till det?
Vad ska man använda för tandkräm? Borste? Jag använder proxident muntork, mina kollegor använder tandborste. Vilket är bäst? Min brukare kan inte förmedla sig så jag kan tyvärr inte fråga honom.

Har du någon bra sida att rekommendera?

Tack på förhand.

Svar:

Hej!

Så omtänksamt att du vill göra det bästa. Att sköta munhygien på någon annan är ofta inte så alldeles lätt. I det aktuella fallet saknas tänder och situationen blir då en annan. Det område där matrester oftast blir kvar i en tandlös mun är i omslagsvecken dvs där kindslemhinna övergår i käkbensunderlag. För att inspektera detta får han hålla ut kinden och lyfta läppen från underlaget. En ”swab” av något slag är det bästa sättet att rengöra här, finns färdiga som en stor öronpinne, det vet du säkert.

Övrig slemhinna, gom och crista kan med fördel borstas med en riktigt mjuk borste. Beroende på om sväljproblem föreligger kan man välja mellan att spola försiktigt med vatten och en munsköljning eller doppa borsten swaben i en munsköljning men inte använda tandkräm.  Även tungan behöver kollas och rengöras med den mjuka borsten eller en tungskrapa så att inte svamp får fäste här. Har ingen specifik sida att rekommendera tyvärr men kanske de tandvårdsföretag som arbetar speciellt vid boenden etc har ytterligare tips.