Tand- eller käkvärk?

Fråga:

Hej! Jag pressar tänder enormt mycket på nätterna. Till följd av detta har jag dubbla bettskenor (från odontologen), en övre och en i undre. Jag har i ca en veckas tid haft ont i nedre käken, mellan örat och hakan, för att precisiera det. Har knackat (hårt) på varje tand, känner inte heller av kyla eller värme. Kan det vara tänder ändå som spökar? Var hos hos min tandläkare i maj-18 och allt såg bra ut då.

Svar:

Hej!

Att ha två bettskenor löser enligt min erfarenhet och kunskap inte problemet och är dessutom oerhört svårt att justera in och för patienten svårt att använda.
Det område du anger kan vara smärta från käkleden.

Du är ju redan omhändertagen av specialist vid Odontologen men det finns lite olika sätt att behandla och ta hand om denna typ av besvär.

Du behöver en bra diagnostik av din tandpressning/gnissling, käkleder tuggmuskler och bettfunktion.

En bettskena i en käke – vanligen överkäke – men det beror på hur underkäken ser ut och hur tänderna står mm.
Syftet ska vara att ge käklederna avlastning genom en viss höjd på bettskenan samt att ge muskelavslappning genom att justera in optimala tandkontakter mot bettskenan.

Genom tandkontakterna styrs belastning och vilka muskler som kan arbeta och ta i. Ibland kan samarbete med sjukgymnast eller naprapat vara bra då besvär från käke ofta har samband med besvär från nacken. Bra också att få hjälp med avslappning och muskelträning.

När du mår bra så går man vidare och analyserar bettfunktion /eventuellt störande tandkontakter som initierar pressning/gnissling etc och åtgärdar det som behövs.
Tala med din behandlande tandläkare och/eller sök en second opinion. Ibland behöver man ta nya tag.