Tand 4 eller tand fem?

Fråga:

Hej
Min son, 13 år, har för trångt i munnen och behöver göra plats för sina nya tänder som är på gång. Nu har vi fått två alternativ. Operera bort 4 tänder nummer 5 under narkos med kortare tid med tandställning, Alternativ 2 är att dra ut tre till fyra tänder av tand nr 4. De tänderna har redan kommit,tänder fem har några kommit lite men det blir större ingrepp men kortare rehabtid. Jag är orolig för sövning och för att det blir jobbigt med så stort ingrepp i munnen på en gång. Sonen säger själv att han hellre har tandställning fem år än att göra ingreppet alls men tänder måste bort går inte att få hjälp med bara tandställning. Förstår att det är svårt att säga när man inte ser röntgenbilder men vad skulle du rekommendera utifrån det här?
mvh

Svar:

Jag skulle nog rekommendera att ta bort tand nr fem och ha en kortare tid med apparatur. Det kommer din son att vara glad för så småningom skulle jag tro.
Tand nr fem har ingen stor kraftig rot så ingreppet låter värre än vad det faktiskt blir. Inte heller blir det efterbesvär i regel .Narkos är idag säker och den behöver inte vara lång. Det är ett bra erbjudande om snabb, rationell och förutsägbar vård ni fått – stötta och peppa !