Svullnad i underkäken!

Fråga:

Hej!

Skrev en fråga för ett tag sedan…
Jag upptäckte för några månader sedan en liten ”knöl” i underkäken. Knölen upplevs lite mjuk och avlång och är fullt rörlig. Det sitter på höger sida i underkäken ganska långt ner mot munbotten.
Det syns inget på tandköttet och syns inget alls.
Jag upptäckte den med tungan och kan känna den med fingret.

Jag var hos min tandläkare som tog en röntgenbild men det visade inget att det skulle vara något konstigt vid tandrötterna iaf.

Han såg inget märkbart i munnen men kunde känna den med fingret.
Han trodde det kunde vara en svullen spottkörtel.

Du skrev att du trodde det kunde vara en mucocele och att den kunde försvinna inom ett par veckor. Men ibland kunde den vara kvar längre.

Nu tillsaken är att den fortfarande är kvar! (efter flera månader)

Hur ska jag gå vidare med detta?
Syns fortfarande inget på tandköttet.
Ibland upplever jag att den blivit lite mindre, ibland inte..
Blir lite nojig och ikväll när jag kände i underkäken, under tungan fram till tänderna tyckte jag att jag hade knölar överallt…
Men gissar att det ska vara så och att det bara är spottkörtlar.

Borde jag söka tandläkare igen?
MVH

Svar:

Hej igen!

Jobbigt för dig att du inte känner dig lugnad. Slemhinnorna i munhålan har åtskilliga små spottkörtlar och talgkörtlar och de kan variera i storlek över tid. De är ju aktiva med produktion av saliv mm och inte en stel och konstant struktur.

Om de skulle öka i volym så beror det på överproduktion, trögt i utfarten ibland stopp. Det är helt ofarligt även om det kan kännas lite obehagligt. De allvarliga tillstånd som kan förekomma i  munregionen ger oftast symptom i form av sår som inte läker, reaktiva lymfkörtlar. Längs  halsens sidor mm. Försök att ta till dig att det du känner är ett symptom på hur kroppen fungerar och är helt ok.