Svårt att borsta tänderna pga läppbandet

Fråga:

Min dotter är 1,5 år. Hon har relativt stor glugg mellan sina framtänder. Vid 10 månader klippte dom hennes läppband då överläppen var väldigt stramt och hon inte kunde stänga munnen ordentligt pga överläppen. (Detta borde ha gjorts redan vid 7 veckor när vi var på bedömning första gången, men blev tillsagda att det inte var något hon ville göra något åt, detta tyckte våran bvc-sköterska att det var en felbedömning av läkaren, men hon slutade tyvär så då var det ingen som tog oss på allvar tills hennes framtänder började växa, då såg dom hur stram och tjock läppbandet är)
Nu är det 8 månader sedan klippet och jag tycker nästan det läkt ihop igen. Dvs att läppbandet läkte ihop med tandköttet igen. Vi har jätteproblem med att borsta hennes framtänder då vi inte kommer åt och dottern visar tydligt att det är obehagligt, underkäken eller kindtänderna uppe är inga problem att borsta. Utan det är just framtänderna som hon totalvägrar och skriker och gråter varje gång vi försöker. Ska vi kontakta tandläkare för ev bedömning? Vad kan man göra åt detta? Behöver dom ev klippa mer? Eller kan man göra något annat för stt hjälpa henne?

Svar:

Hej,

Jag tycker att ni ska kontakta en allmäntandläkare, som om denne inte själv kan göra en bedömning ska skicka en remiss till en specialist/pedodontist. Vanligtvis träffar de flesta allmäntandläkare inte så små barn vilket gör att en remiss till en specialist i många fall är bra för rätt bedömning/behandling. Ibland kan man behöva göra en klippning eller mer som en plastikoperation för att få till tandborstningen riktigt bra. Jag tycker dock att det är bra att man inte gör ingreppet för tidigt då det brukar lösa sig av sig själv med tiden, men om ni nu tycker att det är ett problem ska ni absolut söka hjälp.