Strama käkmuskler och tandkött

Fråga:

Jag har haft följande problem i många år och det verkar aldrig bli bättre, snarare sämre. Men du kanske vet vad sånt beror på. Jag får stora problem efter varje måltid. Och med problem menar jag stramt tandkött och strama käkmuskler. Jag har fått dra ner måltiderna till ca 1 gång per dag pga av detta. Blir jättespännt i mun när jag ätit, så efter en måltid måste jag ”stretcha” mun med en kloss i och även kanske ta en massa piller (som ska öka blodcirkulation), så det är en massa problem som uppstår. Kan kännas ganska ok före man ska äta, så man vet aldrig hur man blir efteråt. Jag var till en bettfysiolog för ca 2 år sen, men dom ansåg att jag inte hade nåt bettfel. Så då är frågan, varför blir det så här i mun om det inte har med bettet att göra ?? Till saken hör att jag ofta har väldigt ömt tandkött, rent allmänt. Och även tandkött som dragit sig tillbaks kring många tänder. Jag är 55 år.

Svar:

Hej!
Det var ett ovanligt problem.
Du är ju undersökt av bettfysiolog som inte konstaterat ett samband med dina upplevda besvär och själva bettfunktionen. Blottade tandhalsar brukar orsakas av tabdpressning/gnissling – så det kanske finns en del av detta – men inte som orsak till besvär i samband med matintag.
Jag tänker: spottkörtlar. Kan det finnas spottstenar/ stopp i utförsgångarna som ger besvär när maten förs in i munnen och saliven ska tömmas ut? Kanske en vild gissning – men den bästa jag har!
Testa med att bara ta en bit citron tex och känna om det sura – som ju provocerar tömning av saliv – orsakar symptomen.
Det är ett gränsområde mellan tandläkare och Öron/Näs och Halsläkare – hör dig för!