Stora besvär efter utdragen tand

Fråga:

För en tid sedan bet jag sönder en kindtand. Då jag är nyinflyttad på orten har jag ännu inte etablerat någon tandläkarkontakt, så jag avvaktade eftersom tanden inte besvärade mig. Men, i helgen började jag få ont och direkt måndag morgon ringde jag till den tandläkare som låg närmast min bostad. Fick komma efter ett par timmar.

Det tog en digital bild och tandläkaren sa att tanden antingen fick dras eller lagas med rotfyllning. Det senare ville jag inte, så det fick bli dragning. Tandläkaren la bedövning, men efter en stund visade det sig att den inte tagit. Fick mer bedövning som inte heller tog. Då får vi ta laser, sa tandläkaren och rullade in en apparat. Laserbedövning var obehagligt tyckte jag. Värre var att inte heller den tog tillräckligt för att tanden kunde dras. Tandläkaren borrade då något mitt i tanden och plötsligt kom det upp var och blod. I detta borrade hål, fick jag nu laserbedövning och efter en stund kunde tanden dras utan problem. Sammanlagt hade jag då suttit i stolen i 1,5 timma.

Hela kvällen hade jag ont och natten blev jobbig. Trots Ibumetin 400 mg och Alvedon 2×500 mg. Tisdag var också jobbig med värk och jag tvingades ta tabletter. Idag onsdag har jag fortfarande rejält ont. Från hakspetsen och bort till örat. Ringde tandläkaren och fick besked att avvakta. Hade jag fortfarande ont på fredag skulle jag återkomma.
Nu undrar jag; Fick jag rätt behandling? När två bedövningar + laser inte gav resultat, borde då inte tandläkaren anat att det fanns inflammation/infektion? Borde jag inte fått antibiotika mot den inflammation/infektion som bevisligen var i tanden?

Svar:

Hej!
Det var en besvärlig upplevelse. Att du hade en inflammation/infektion i tanden var ju orsaken till värken och som gjorde att du sökte tandvård. Tandläkaren gjorde rätt som inte gav antibiotika förebyggande utan försökte ta bort orsaken till infektionen och därmed bota den. Det är som alltid en bedömningsfråga men rätt tänkt. Inflammation kan göra att bedövningen har svårt att ta fullt ut men det kunde ju lösas hjälpligt och behandlingen genomföras om än med viss möda. Smärtan borde ge sig nu och du har ju kunnat smärtlindra någorlunda. Utbredningsområdet motsvarar nervens i underkäken och den kan ju bli upprörd av en tandborttagning i området tyvärr. Hoppas det lugnat sig nu .