Stor lagning

Fråga:

Hej Elisabeth! Och tack för din tid!

Jag har en väldigt djup lagning på min andra molar (höger, underkäke) som jag fick någon gång i 15-års åldern. Tandläkare har sedan dess informerat mig flertalet gånger om att lagningen är djup och nära nerven.

De första fem/sju åren med denna lagning så fungerade tanden precis som innan, ingen värk och inga problem. Därefter så gick bitar av fyllningen sönder några gånger och tanden reparerades med komposit.

Jag är 26 år idag och har haft denna fyllning i 10+ år. För drygt två år sedan så märkte jag att just denna tand började värka till och från. En molande smärta som oförklarligt dök upp, och försvann. Specifikt så blev tanden ”öm” och började värka efter att jag tuggat på för mycket tuggummi. Jag var hos tandläkaren flertalet gånger och tandläkaren informerade mig om att tanden var vital och att smärtan ev. berodde på den djupa lagningen.

Jag var hos tandläkaren för någon vecka sedan och bytte ut hela fyllningen mot en ny, tandläkaren tog då bort ny karies som bildats kring fyllningen och gjorde en helt ny (större fyllning) uppskattningsvis så är dryga 80% av tanden fyllning just nu. Jag trodde att tanden skulle sluta värka efter att jag fått den nya fyllningen (då min tes var att en kass fyllning orsakade smärtan) men så är inte fallet.

Tanden värker fortfarande vid för mycket tuggummi-tuggande och ibland efter mat. Det är inte mycket smärta och inget som påverkar mig speciellt mycket alls. Om jag inte tuggar tuggummi så värker inte tanden.

Jag vet dock att fyllningen antagligen är för stor (80% av tanden) och jag gissar på att de flesta tandläkare egentligen skulle ha rekommenderat en krona i detta fall. Jag vet inte varför min tandläkare inte rekommenderade en krona och jag bad själv inte om det då jag inte insåg att fyllningen skulle bli så stor.

Jag brottas nu med frågan om jag egentligen bör rotfylla tanden och sätta en krona på den för att slippa värken OCH skydda tanden mot framtida fraktur? Det tråkiga är ju att tanden är precis ny-behandlad med en fyllning och jag gissar att jag kan ha den fyllningen i några år och sedan ev. byta mot krona? Jag vet dock att det är sämre prognos för tanden om den skulle frakturera pga den stora fyllningen vilket väl skulle indikera att en krona vore bäst?

Jag hoppas du förstår min fråga och tackar för ditt svar.

Svar:

Hej!
Ja det är just denna bedömning som du och din tandläkare måste göra.
Låt bli tuggummi är ju den enklaste behandlingen men att det ger symptom beror sannolikt på svikt och kanske sprickor i tandsubstansen. Det finns ju en risk för oönskad fraktur och kanske förlust av viktig tandsubstans.
Bättre då att man vid en planerad preparation tar bort de svagaste och mest riskabla delarna. Bra att behålla/rädda så mycket som möjligt av tandsubstansen för att slippa förstärka med ett stift senare.
En tand som spökar som denna brukar gå till rotbehandling – och det är att föredra att göra det utan akut värk på grund av inflammation/infektion – planerat – och sedan utvärdera rotbehandlingen 6-12 månader innan tanden kronförses.
Summa summarum: jag lutar åt en planerad rotbehandling nu. Krona senare.