Spruckna tänder m.m.

Fråga:

Hej!
Jag känner mig lite osäker på om jag får rätt behandling av min tandläkare. Jag hade en tandbrygga som min tandläkare tyckte att det var dags att byta ut i höger över käke. Bryggan hade en tidigare tandläkare gjort för ca 20 år sedan.
När den byttes av min nuvarande tandläkare då var blev bryggan för hög (den tidigare bryggan passade perfekt). Min nya tandläkare sa att det var det bästa han kunde göra för jag hade så djupt bett. Sen var det flera tänder som sprack under två års tid som lagades i den mån det gick. På två ställen ifrån tandköttet kom det var. En tand där det varade fick han dra varav jag fick en brygga till i vänster underkäke. Den andra tanden som varade var under den första bryggan i övre höger käke så han fick ta loss den bryggan o dra även den tanden. Dessa tänder som skall stötta bryggan har han nu filat ner så att det bara är små stumpar kvar och när jag tappade min tillfälliga brygga i väntan på den riktiga då fick han även laga en av tänderna som stöttade bryggan (en av stumparna). Jag känner mig stympad då dessa tänder var friska och större innan. Jag har frågat honom varför mina tänder har spruckit och han säger att jag har haft otur. Jag tänker att det skulle kunna bero på att bryggan han gjorde första gången var för hög. Jag antar att han nu har filat ner mina tänder i höger överkäke så att inte den nya bryggan skall bli för hög igen men den andra tandläkaren behövde inte fila ner mina tänder till små stumpar och den passade ändå. Utöver det så har jag fortfarande lite ont när jag tuggar hårda saker på vänster sida. Vet inte exakt om det är bryggan där i underkäken eller en annan tand som sprack lite grann som han lagade. Jag nämnde detta sist men han sa inget utan var bara tyst. Jag sa det inte igen. Jag får ångest när jag tänker på mina tänder. Jag sköter annars mina tänder, röker inte eller snusar. Jag har tandgnissel men använder ofta en bettskena.
Är detta rimligt?

Svar:

Hej!
Eftersom du känner dig otrygg och osäker i den omfattande behandling som pågår så dra i bromsen.
Trygghet och förtroende är bland de viktigaste faktorerna för ett lyckat och långvarigt behandlingsresultat.
Be om ett samtal med din behandlande tandläkare om situationen och hur du upplever den.
Kanske kan den förklaras så att du känner dig lugn?
Djupa bett är ofta lite komplicerade att restaurera och kräver kanske lite extra kunskap och erfarenhet.
Att tänder går förlorade i en brokonstruktion händer tyvärr och för varje gång stödtänderna måste justeras
och ingå i nya konstruktioner kan det kosta tandsubstans.
De slipas till så kallade pelare som bör ha en viss höjd och inbördes parallellitet för att bron ska sitta stabilt.
I bettfunktion ska höjden och kontaktytorna vara i rätt höjd och utformning, inte för höga eller låga bådadera lika fel.
Eftersom du är en gnisslare så är det kanske ännu viktigare och låt göra en ny, anpassad bettskena när broarna är klara.
Tala med din tandläkare, be att få se kanske röntgen och arbetsmodeller på bron under framställning.
Kanske finns annan tandläkare vid kliniken att konsultera för en second opinion?
Eller sök en annan för en bedömning.
Låt inte definitiv cementera en bro som du inte känner dig bra med utan be i så fall om prövotid.
Om din tandläkare är medlem i Privattandläkarna så finns ett visst skydd avseende garantiåtagande.