Sprucken tand

Fråga:

Hej, jag var hos tandläkaren för jag trodde att en bit av rotfyllnaden hade lossnat eller att möjligfen en liten slipning behövdes då jag kände något vasst. det visade sig att den rotfyllda tanden var sprucken. Tandläkaren tog bort ”halva” tanden, och jag fick information att den måste tas bort och ett implantat fästas. Tydligen gick sprickan en bit under tandköttet. Finns det verkligen inget alternativ att laga, bygga upp, med pelare eller på annat sätt så jag kan ha en krona? Vad händer om jag inte gör något alls, utan vänjer mig vid att ha en halv tand? Jag vill helst inte göra ett så stort ingrepp som implantat och dessutom är det jättedyrt. Brygga var inget bra alternativ då det inte fanns en tand som var lämplig att slipa ner på båda sidorna. Ge mig hopp hur detta skulle kunna lösas utan att dra ut!

Svar:

Hej!
Tyvärr har jag inga andra besked annat än de din tandläkare givit avseende tandens framtid och alternativ för behandling.
En rotbehandlad tand har ofta förlorat stor del tandsubstans och frakturer är inte ovanliga.
Om frakturen går under tandkött och bennivå så måste tanden tas bort.
Då du inte har lämpliga stödtänderna för en tandstödd bro så är alternativet implantat eller beroende på bett och tandstatus i övrigt avstå från att ersätta tanden.