Spricka i tand

Fråga:

Hej har en fråga ang nästa sista tanden i ök, har ingen visdomstand . Tanden har en period varit känslig för värme å kyla , tandläkare misstänkte att den var lite hög och tänkte slipa ner den lite. Men det ilade så galet mkt så det gick knte, fick tid för att öppna den och ev gjuta för krona . Tanden hade mkt riktigt sprickor dock inte jättedjupa, hon avrådde från krona och lagade m komposit. Nu är hela tanden typ en komposit klump, varför ville man inte sätta krona? Hon bad mig även att vänta m bettskena för att se utveckling. Dålig prognos? Nu har det gått ca 2,5 v och tanden dunkar lite , ett tryck i den samt ilar ibland. Även tanden brevid gör nu ont när jag tar m tandtråd så ömmar den med. Pressar tänder , har en mjuk bettskena som jag klippt av och använder ibland i väntan på en ny. Klippt av den då den trycker och ömmar för mkt på tanden. Så den täcker mest framtill. Funderar starkt på utdragning , vad är annars alternativ ? Mvh

Svar:

Hej!
Tänder med sprickor är luriga. Om man konstaterat sprickor av ringa omfattning så bör principen vara att krama om tandkronan med en krona .
En fyllning kommer nog alltid att provocera sprickorna vid belastning. Bäst vore en långtidstemporär krona för utvärdering. Samtidigt bör en hård, bra, avlastande bettskena framställas och passas in.