Spricka i en tand, men inte ont – krona nu eller vänta?

Fråga:

När jag var hos tandläkaren för en vecka sedan för att byta ut en lagning som spruckigt, så sa tandläkaren efteråt att han hade upptäckt en spricka i tanden. Jag uppfattade det som att sprickan fanns ”under” lagningen,  och att han därför inte sett den förrän han tog bort den gamla lagningen. Jag har nu en ny (större) lagning. Men, tandläkaren rekommenderade att jag skulle låta sätta en krona på tanden. Han visade ett foto av hur tanden såg ut ”inuti” (foto som han tog innan han satte in den nya lagningen, som jag förstod det). På bilden syntes sprickan som en tunn svart linje. Jag har inte ont i tanden. Är det klokt att sätta dit en krona nu eller kan jag vänta? Vad händer om jag väntar?  Är det ”bråttom” att sätta dit en krona, för att rädda tanden?

Svar:

Att förse tanden med en krona nu ät ett klokt och förutseende råd. Sprickan kommer högst sannolikt att börja ge symptom efter en tids tuggning belastning på fyllningen. Då blir pulpan irriterad och ofta krävs en rotbehandling – innan en krona kan göras. Har du otur och biter på något hårt på fel ställe så kan sprickan bli genomgående – och beroende på utsträckning – omöjliggöra vidare behandling och måste tas bort.
Gör man en planerad krona nu så slipar man så att den kramar om tanden och håller ihop tandsubstansen och ger bästa förutsättning för lång framtida funktion