Spricka

Fråga:

Hej!
Hade en djup spricka i en tand som åtgärdas genom att borra och sätta komposit. Nu ngn dag senare gör det verkligen jätteont. Vad kan ha hänt? Jag har även problem efter en visdomstand op, känselbortfall och diskförskjutning . Nu har jag även fått problem med smärta som flyttar sig runt mellan olika tänder, och de tänder som saknat känsel har börjat att ömma periodvis . Är det nervsmärtor tror du? Jag pressar tänder men har svårt med bettskena pga smärtan i tänderna. Alltså två frågor, tack för svar.

Svar:

Hej!

En lagning av en djup spricka med en fyllning har nog en tveksam prognos. Det finns ett speciellt material framtaget för detta men beroende på vilken tand; sprickans läge och
omfattning och hur mycket patienten belastar har det olika förutsättningar att fungera. Ofta kan man göra en krona – som utformas så att den kramar/håller om hela tandens krona. Sprickan provoceras inte isär då som sid en fyllning med tandväggar omkring. Du har symptom på överaktivitet i bettet – både i form av ömma tänder och käkledsproblem och för att dämpa dessa besvär behöver du en bra ,väl fungerande bettskena. Symptomen har sannolikt inte med din nervskada att göra utan beror på sprickan och tandpressning/gnissling. Sök tandläkare och diskutera igenom en plan för att ta hand om smärtproblemen. Det kan innebära en långtidstemporär fullkrona på tanden med spricka och en ny bettskena.