Spända och hoppande käkar

Fråga:

Hej,  båda mina käkar är spända och det blev värre efter min års kontroll som jag var på nu i veckan. Hur gör jag för att de inte ska vara spända? Mina käkar hoppar dagligen, åtminstone min högra käke. Den hoppar så fort jag öppnar munnen vilket är irriterande. Finns det något som kan hjälpa mig med det? För när jag var på års kontrollen sa hon att vissa har hoppande käkar, och vissa inte. Och att det inte fanns något att göra åt det. Är det sant? Sen undrar jag även om villkoren för att få en bettskena, då jag skulle vilja ha det när jag sover för att stabilisera tänderna och så. Dock gnisslar jag inte tänderna eller har sådana stora problem. Utan har ett överbett på 8 mm, och vill endast ha det som sagt för att få mer stabila tänder.

Svar:

Självklart ska man försöka behandla och bota/lindra dina besvär – innan de blir ännu värre! En bettskena är en av åtgärderna för att avlasta och skydda leden .
Sök en tandläkare med inriktning på käkledsproblem/bettfysiologi – bettets funktion. Be eventuellt om remiss – men tyvärr är det ofta långa väntetider.