Sonisk eltandborste

Fråga:

Hej

Jag har länge använt en eltandborste. Nu ska jag köpa ny och upptäckte att det finns ”Soniska” och ”Ultrasoniska” nuförtiden. Det verkar vara delade meningar om dessa.

1) Är dessa säkra att använda när man har plastfyllningar och tunn emalj? Det låter farligt med sonisk.

2) Skulle du använda själv och rekommendera sonisk tandborste?

3) Är ultrasonisk bättre och på vilket sätt?

Svar:

Hej!

Mycket av det enorma utbud och varianter på tandborstar både el och manuella som finns i dag är producentens produktutveckling och har nog inte så mycket basfunktionen rengöring, avlägsnande av plack att göra. Sonic betyder att den har en vibration, ultrasonic  är ultrasnabb, principen är densamma som används vid tandstensborttagning med ultraljud. En elborste helst med ett roterande borsthuvud är i regel mycket effektivare än en handdriven och kanske framför allt då pga sin form som ger bra åtkomst. Den borstar en tand i taget vilket minskar risken för tandköttsskador av ”skrubbande” och kan lätt komma åt även långt in i munnen.

Att välja en elborste med konventionell borstform  är inte lika effektivt. Sonic effekten ska väl då kompensera för det lite oprecisa och vibrerar loss plack som borsstrået eventuellt inte når. Roterande mjuk eltandborste med en fluortandkräm, kompletterat med någon form av mellanrumsrengöring rekommenderar jag.