Söka hjälp eller avvakta

Fråga:

Går normalt på min årliga kontroll av tandhälsa hos privat tandläkare, men nu under pandemin har jag avstått tandläkarbesök. Jag har en rotfylld tand sedan ca 8 år tillbaka. Av och till, speciellt vid stress, får jag ”känningar” kring tanden, det kan ömma lätt/pulserande och dunkande känsla ibland, vara belastningskänsligt, en känsla av lätt svullnad, lätt ansträngd/spänd upp mot käkbenet mm. Inga synlig tecken på infektion men det kan svida något i tandköttet ibland. Tandläkaren har tidigare konstaterat att jag tandpressar. Man har gjort korrigeringar i bettet för att avlasta. Tyvärr har jag besvär nu och känner mig orolig. Vad kan jag göra själv för att lindra besvären? Är det vanligt med sådana här besvär i rotfyllda tänder? Finns det några ”varningstecken” att hålla koll på, om det är något mer allvarligt tillstånd på gång med min rotfyllda tand, som kräver akut hjälp?

Svar:

Hej!

Avstå inte från tandvård om du behöver, det är sannolikt ett av de säkrare ställena att besöka. Arbetet sker med god hygien, medvetenhet och smittskydd. En rotfylld tand kan ibland re-infekteras och blir då öm och kan få en varbildning. Symptomen blir då akuta med värk svullnad och ibland sjukdomskänsla. Vanligt är att tanden ”spökar” med lite diffusa symptom oftast tuggöm och orsaken är ofta sprickbildning i tanden. Vid rotbehandling förlorar framförallt tandkronan substans och blir försvagad. Eventuella sprickor är svåra att objektivt diagnosticera och syns oftast inte på röntgen.

Speciellt om patienten som du är en tandpressare/gnisslare är detta den troliga förklaringen till besvären. Man får undersöka genom att belasta tandkronan olika delar och se om besvären provoceras och justera undan eventuella gnisselytor. Ett alternativ kan vara (om rotfyllning och fäste är ok) att förse tanden med en krona för att undvika att fyllningen vid belastning provocerar sprickorna, då kronan kramar om och tryckfördelar på ett annat sätt. Kanske bra om du kollar läget för att inte riskera att eventuella sprickor blir djupa och genomgående.