Snus utan tobak

Fråga:

Hej!

Efter vad jag har kunnat läsa mig till på nätet råder det inga tvivel kring att tobak, därmed även snus, är skadligt för såväl tänder som tandkött. Jag är själv varken rökare eller snusare, och använder inte tobak. På senare tid har jag dock bestämt mig för att försöka gå ner i vikt, och många vänner till mig har tipsat om att börja börja snusa för att dämpa hunger och sötsug. Däremot har jag ingen lust att börja använda tobak, MEN numera finns det en sorts snus vid namn LYFT som inte ska innehålla tobak utan enbart nikotin (såvitt jag förstår är det nikotin som dämpar sötsug). Nu till min fråga:

Är det skadligt för tänder och tandkött att snusa tobaksfritt snus? Jag har ingen lust att börja använda LYFT om det skulle innebära en påtaglig risk för försämrad munhälsa. Självklart är det inte bra att bli beroende av nikotin, men det är något jag är beredd att testa om det inte innebär någon risk för att tänderna skadas.

Tacksam för svar!

Svar:

Hej!

Nej, byt inte en ”ovana” mot en ny. Visserligen innehåller inte t ex LYFT nikotinet och inte heller alla de andra onyttiga ämnena i vanligt snus men det gör fortfarande lokal skada på tandkött och slemhinna att ha en prilla ligga där ofta och länge. Bra att du tänker på din hälsa och vill gå ner i vikt men tyvärr finns nog inga genvägar. Att dämpa sötsug med en prilla är inte så smart så försök hitta andra strategier.

Att äta välbalanserad varierad mat så att man inte är hungrig är bäst förstås och en hållbar, långsiktig metod kanske den enda. Det är lite individuellt vad som funkar bäst men om man väljer bort kolhydrater så minskar nog det generella sötsuget. Om det blir för tufft sötsug i början så välj något sockerfritt.