Sned käke, mun och näsa.

Fråga:

Min ansikte är väldigt asymmetriskt, och största orsaken tror jag har att göra med mina käkar. Min näsa är böjd åt höger, samt min överläpp. Men mest ocentrerad är underläppen och käken som pekar än mer åt höger. Underkäken drar även till höger när jag öppnar munnen/pratar.

Jag har smärtor som kommer och går litegrann, det strålar till och värker ibland runt örat och i käken, blir även stel och det knäpper och knakar i käkleden. Har dock bara ont på högra sidan av käken. Men mest jobbigt är det psykiskt, att se ut som två olika personer beroende på vilken sida av mitt ansikte man ser.

Är det här någonting som en tandställning kan rätta till, eller krävs det operation?

Mvh

Svar:

Hej!

Viss ansiktsasymmetri har vi allihopa mer eller mindre. En tandregleringsbehandling kan säkert minska både dina bekymmer och förändra ditt ansikte, ibland krävs större operationer i en tandregleringsbehandling för att nå önskvärt resultat. Mitt tips är att dels kontakta en tandregleringsspecialist för att få ett terapiförslag men också att boka tid hos en bettfysiolog de är specialist på smärta och tuggfunktionen/käklederna för att få en bra behandling och bedömning