Sned käke efter tandreglering

Fråga:

Hej, jag har precis genomgått tandreglering med räls uppe och nere. Tänderna i överkäken är jättefina men nederkäken är helt sned.
Det syns både utseendemässigt i ansiktet (ser ut som ett snett underbett) och även på tandraderna. Jag känner att jag biter mycket mer på höger sida än vänster. Jag ska på återbesök om 2 månader. Är detta vanligt? Ångrar tyvärr nästan nu att jag skaffade tandställning då mitt ansikte är helt asymmetriskt nu och jag är rädd att få ont i huvudet/käkar pga snedbiter.
Under behandlingen drog dom ut en tand i nederkäken innan dom flyttade ihop allt. Har nu i efterhand läst att man alltid drar ut jämt antal tänder för att det ska bli symmetriskt. Kan det vara orsaken?
Framförallt när jag har nattbettskenan på mig så känner jag att käkarna slappnar av mycket mer om jag flyttar nederkäken lite i sidled.
Jag är rädd att jag har blivit felbehandlad och egentligen borde ha fått en operation för att flytta bak underkäken.
Vill egentligen bifoga bilder så du kan se hur snett det är.

Svar:

Hej!
De problem du nu uppmärksammat bör utredas för precis som du anar kan det ge problem med käkar mm i framtiden .
Sök en annan tandreglerare med de bilder mm som du har och be om en second opinion.
Du kan eventuellt också kontakta/be om remiss till en tandläkare med bettfysiologisk inriktning för bedömning av bettfunktion.
Att du mår bra på skenan- men inte på tänderna – tyder på att det finns en ”störning” i bettet som behöver åtgärdas- det är inte ovanligt efter tandreglering att finjustering behöver göras med inslipning/justering.